Tre olika Firefox

Med nyaste Firefox version 52 har säkerheten skärpts ytterligare, men delvis genom att ta bort saker. Därför har jag nu TRE olika Firefox installerade på datorn.

Efter många år som trogen Firefox-användare (även om jag har Chrome, Explorer och Edge på datorn också) orsakade den automatiska uppdateringen till version 52 en del ”överraskningar”.

Dels har Mozilla lagt till en ordentlig varningsruta som visas vid inloggning på alla webbplatser utan kryptering (https). Det är inget som blivit mer osäkert, de vill bara varna att okrypterade förbindelser kan avlyssnas. Men även med den vetskapen hoppar man till lite varje gång ett överstruket hänglås med varningstext kommer upp just vid inloggningsrutor i allt från WordPress-bloggar till medlemssystem – och att ”inloggningar som anges kan äventyras”. Jorå…

Ett kort enkelt råd för den som undrar: logga in hemifrån via sladd – för inloggning på närmast alla andra platser behöver Du känna till mer för att kunna bedöma risk för avlyssning.

Men det stannar inte där, version 52 har också avlägsnat stödet för NPAPI som Java använder för att koppla in sig i webbsidor. Det innebär att webb-tjänster med Java (obs, inte JavaScript utan riktiga Java-appar) inte längre kan köras. Detta motiveras av säkerhetsskäl, men då jag använder Java för en VPN-lösning till en kund – kan jag nu inte längre hjälpa den kunden!

Nå, efter försök med andra webbläsare som Explorer och Safari kunde jag ladda ner Firefox version 51 där Java fortfarande fungerar och installera i alternativ katalog. Så med den versionen av Firefox kan jag nu utföra uppdrag för min kund 🙂

Men när jag ändå hade 2 samtidigt installerade Firefox-versioner, kikade jag även på 64-bits-versionen. I en kraftfull dator med mycket minne (8 gb eller mer) där det ofta är webbläsaren som använder mest minne till flikar, nedladdningar, historik och en massa annat, kan gränsen med 4GB minne till 32-bits-program begränsa. Särskilt som den praktiska gränser på grund av fragmentering med mer går betydligt lägre. Sedan slutet av 2015 finns Firefox i 64-bitsversion som äter lite mer minne bl.a. då alla pekarvärden lagras som 64 bitar (8 byte) och inte ”bara” 32 bitar (4 byte). Andra tester har visat att 64-bits-versionen var lite långsammare tidigare, men idag borde hastigheten vara närmare 32-bitsversionen – och med 16 GB minne i maskinen känns det lockande att mer av detta kan användas.

Därför har jag nu tre Firefox installerade:

  • Firefox 52 i 64-bitsversion
  • Firefox 52 i 32-bitsversion
  • Firefox 51 i 32-bitsversion med automatisk uppdatering avslagen

Men jag kan bara köra en av dem i taget, fast med gemensamma bokmärken och historik via Sync.

Några tips:

+ kör Du Firefox 52 men vill slippa varningen om osäker inloggning ”för att Du vet vad Du gör” kan denna artikel ge lösningen:http://www.tnhonline.com/2017/03/13/firefox-52-disable-insecure-password-warnings

+ olika versioner av Firefox kan samexistera om de installeras i olika kataloger

+ även andra webbläsare varnar på olika sätt om webbplatser som inte har kryptering med https

Related Posts